Látogatóközpont

A Covid 19 okozta járványhelyzet miatti korlátozások miatt a Látogató központ és a Kikötő zárva tart a korlátozó intézkedések megszüntetéséig. 


A nagykörűi Ökoturisztikai Látogatóközpontról

Az ökoturizmus fogalma a nyolcvanas években alakult ki. A hétköznapi szóhasználatban a bakancsos túrázásra vagy a nemzeti parkokban tett kirándulásokra utalt eredetileg, holott ma már ennél jóval többről van szó. Egy szemléletről, ami azt várja el az embertől, hogy járuljon hozzá a természet megóvásához, és ne rombolja a Föld erőforrásait. Az ökoturizmus lehetőséget nyújt arra, hogy újraértékeljük az ember és természet közötti viszonyt, valamint tudatos és integrált fejlesztése lehetővé teszi, hogy a magyarországi turizmus fokozottabban kiaknázza a gazdasági lehetőségeket, újabb vonzerőket kapcsoljon be, növelje a vidék eltartó –képességét, és ezt oly módon tegye, hogy a természeti erőforrások fenntartásához és védelméhez is hozzájáruljon.

A megvalósult, közel 300 m2-es Ökoturisztikai Látogatóközpont épületét a Tisza menti falvak építészeti stílusának figyelembevételével tervezték. (Hőnich Henrik építész vezető tervező, Paládi-Kovács Ádám, építész vezető tervező) Jellegzetes a szabadon álló, oszlopokkal tagolt nyitott tornác. Az oszlopok a kunsági házaknak az állandóságot és a rangosság látszatát kölcsönözték. A tornácvégek, mint ahogyan főként Szolnok környékén jellemző, nyitottak.

lato_ (1)

A Látogatóközpont működésének segítségével összeköthetőek a különböző szolgáltatások, mint vízi turizmus, bakancsos túrizmus, kerékpáros turizmus. Az interaktív foglalkozások-tevékenységek megtartására-befogadására is alkalmas előadó (vetítő) terem kapacitása 25-30 fő. A terem mind a község lakossága, mind az ökoturisztikai célcsoportok (iskolai osztály, családok stb.) számára ismeretterjesztő előadások megtartását, rövid filmek vetítését stb. kívánja biztosítani. A lakosság kulturális igényeinek kiszolgálásán felül a létesítmény szakmai rendezvények befogadására is alkalmas. A Helyi termékek pultja lehetőséget teremt a nagykörűi termelők részére  helyben előállított termékeik bemutatására.